Contact

 

                                Gaziantep Sofrasina Hosgeldiniz..
Gaziantep is een stad in het zuidoosten van Turkije Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Gaziantep. De stad ligt in het zuidoosten van het land, ten oosten van Adana, niet ver van de Eufraat en de grens met Syrie. De afstand tot deMiddelandse zee is ongeveer 120 kilometer. Dat inmiddels (2008/2009) naar 1,237,874 is gestegen. De stad (Gaziantep) is de op vijf na grootste stad in Turkije. De naam Gaziantep is opgebouwd uit twee delen, Gazi, dat strijder betekent, en Antep, dat is afgeleid van het Arabische Ayintab wat goede bron betekent. In de samenstelling betekent de naam "onverwoestbare bron". Het voorvoegsel Gazi is pas in 1920 aan de naam toegevoegd, het jaar van de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, vandaar dat veel mensen de stad nog kortweg Antep noemen. Andere namen voor de stad zijn Ayintap of Aintap (Arabisch). Gaziantep is een van de oudste steden van Hittitische oorsprong. De stad maakte onder meer deel uit van het Hittitenrijk, het Hellense rijk, het Perziche rijk, hetRomeinse rijk , het Byzantijnse rijk en het ottomanse rijk . In november 2006 wordt door de burgemeesters van Gaziantep en Nijmegen het verdrag getekend dat de stedenband tussen de beide steden bevestigt.
                                   Gaziantep is naast een universiteitstad, een zeer belangrijke industriestad. De landbouw is van groot belang. In Gaziantep worden veel pistachenootjes (antep fıstığı) en andere soorten nootjes gecultiveerd, die onder meer naar Nederland worden geëxporteerd. Gaziantep is verreweg de grootste producent van pistachenootjes van het land, en een van de grootste van de wereld na Iran en USA staat Turkije op nummer 3. Ook zijn er veel olijfboomgaarden eneijngaarden rond de stad. Verder is de textielproductie hier zeer groot. Gaziantep is ook de grootste stad waar de paprikapuree wordt gemaakt die in Turkije (salca) wordt genoemd en de kruiden die toz/pul biber worden genoemd.
                    Gaziantep is ook in de regio beroemd om zijn keuken. De Antepse keuken is heet en gekruid. De volgende gerechten worden in Antep gegeten of zijn bekend: •Lahmacun (Turkse Pizza`s) •Patlican kebap (aubergines met gehakt) •Sis kebap (stukjes lamsvlees op een spies) •Cig Kofte (een oud gerecht dat populair is in de regio, wordt gemaakt van vetarm (lams)gehakt dat wordt gemengd fijngemalen met fijne tarwe, uien, hete rode peper, tomatenpuree •Cacik (yoghurt, komkommer en knoflook) •Baklava (Turkse zoetigheid die op meerdere dunne deegbladeren op elkaar geserveerd wordt) •Kadayif •Dolma (aubergine met daarin rijst en kruiden) •Sarma ( Druivenbladeren met dezelfde inhoud als die van Dolma) In de meeste gerechten wordt paprikapuree gebruikt (salca). Paprikapuree (salca) is heel bekend in Turkije het wordt in de meeste gerechten gebruikt. •Hasan Suzer etnografisch museum •Archeolografiscge museum •Fort •Ravanda Citadel •Sculpturen uit de Hittitische tijd •Stadsmuren •Zeugma •Gaziantep Hayvanat bahcesi (de grote dierentuin van Gaziantep) •Het grote stadspark die door de hele stad loopt, tevens een van de grootste parken ter wereld •Diverse archeologische monumenten •Kasteel van Gaziantep •Oude stadsdelen als Türktepe, Kalealti, Yazicik(wijken rond de kasteel(citadel) van Gazianteo waar de oude bebouwing van de stad bewaard is gebleven. •Voetbalstadion van Gaziantepspor •Verschillende grote winkelcentra